A márciustól májusig terjedő korszak a tavasz időszaka. Tavasszal a Kaphadosha dominanciája figyelhető meg a természetet figyelembe véve. A Kapha az a dosha, amely olajozottságot, nedvességet, táplálást és stabilitást ad az emberi szervezetnek éppúgy, mint a minket körülvevő természetnek is.
Ez a nedvesség, táplálás a hó elolvadásával veszi igazán kezdetét, amikor a termőföldek az olvadt hó nedvességével telítődnek, a fák a nedvesség által újból élednek és hozzák hajtásaikat. Kezdetét veszi valami új, ismét minden felépül és kiteljesedik.
MIT JAVASOL AZ AYURVÉDA A TAVASZI IDŐSZAKBAN?
Ha az étkezést tekintjük, a téli hónapok kedveztek a nehezebben emészthető ételeknek, melyekkel a szervezet védelmet kapott a téli hideg ellen (több szénhidrát, hús fogyott a téli hónapok során). Tavasszal itt az ideje, hogy a Kapha jellegű ízeket, mint az édes, a savanyú és részben a sós ízek kevésbé legyenek dominánsak. Helyette fogyasszunk több csípős, keserű és fanyar ízű zöldségeket, gyümölcsöket, étkeket. A Kapha, amely a víz és a föld elemek ötvözete, hideg jegy. Ha választanunk lehet, a hideg ételek és italok helyett tavasszal válasszunk meleg ételeket és italokat, ezzel is ellensúlyozva a Kapha hatóerő hidegségét. A húsok közül a vörös húsok (marha, bárány, disznó, kacsa, tonhal és a tenger gyümölcsei) nehezebben emészthetők, növelik a Kapha lassúságát. Helyettük javasoltak a könnyebben emészthető húsok, mint a csirke, pulyka húsok, halak. A gabonafélék közül a búzaliszt, a fehér vagy barnarizs (a basmati rizs kivétel), a fehér kenyér, a tésztafélék helyett együnk több kukoricalisztet, kölest, tápiókát, árpát, rozst, zabot és pohánkát. A gyümölcsöket vizsgálva fogyasszunk több almát, őszibarackot, áfonyát, vörös szőlőt, sárgabarackot az avokádó, kókusz, dinnye, banán helyett. Ha tehetjük, hetente egy napig böjtöljünk, és a szilárd tápanyagok helyett vegyünk magunkhoz bőséges folyadékot.
A gyömbéres-fahéjas tea igazán jó Kapha nyugtató ital. Általában az édesítőszerek növelik a Kaphát, kivéve a valódi mézet és melaszt. A mézet azonban csak a kihűlt teába tegyük, mert a forró közeg a méz hatóanyagtartalmát megsemmisíti.
A tavaszi ajánlott mozgásfélék a természetjárás, a túrázás, a reggeli jógázás és meditálás javasolt. Úgy, ahogy ezekkel a kíméletes mozgásformákkal lassan megszabadulunk a felhalmozódott, testünkre rakódott feleslegektől, úgy a lelkünket is felfrissítjük. A tavasz a legjobb időszak a test megtisztítására. Ennek segítségeképpen használjuk a Pancsakarmát, az ayurvédikus mélytisztító terápiát. Érdemes komplex méregtelenítést végeznünk, ami magába foglalja a bélrendszer és a gyomor, a máj, a vér és a sejtszintű méregtelenítést. Ezt segíthetjük otthon is végezhető hashajtással, hánytatással, beöntéssel, gyógynövényes tisztító teákkal. Ezek a drasztikusnak tűnő eljárások nagyban felszabadítják a szervezetet a méreganyagoktól, és sokáig könnyednek érezzük magunkat testileg. Sejtszinten az ayurvédikus masszázsok segítenek salaktalanodni, közülük is a gyógynövényes bőrradírozó Udwartan masszázs, a rizses batyus átdörzsöléssel záruló Navarakizi masszázs, amely élettel telivé varázsolja fáradt bőrünket. A masszázsok során használt bőséges olajok nem csak segítenek a testünkre ható doshákat egyensúlyozni, de a mozdulatoknak és olajoknak köszönhetően a megbúvó salakanyagok fellazulnak a szövetekből, és a masszázst követő meleg, puhító terápia során a verejtékmirigyeken keresztül hagyják el testünket.
Igyekezzük mellőzni a délutáni szundítást, vagy a későn reggel kelést, mert ezek Kaphát erősítő szokások. Keljünk korán, öltözködjünk melegen, ezzel is ellensúlyozva a Kapha hideg jellegét. Kapha jellegű betegségek ebben az időszakban a hurutos, váladékképződéssel járó betegségek (pl. nátha, influenza, asztma), melyeket elkerülhetünk, ha megfogadjuk az Ayurvéda tavaszra vonatkozó egészségmegőrző tanácsait.
Forrás: http://ayurvedika.hu/
Mai névnap