Napi pozitív

Abban a pillanatban, hogy kiválasztunk egy utat, a többi eltűnik.
Paulo Coelho

Elárvult orangutánkölyökért küzdenek a fővárosi állatkertben

Mesterségesen nevelik a fővárosi állatkert legifjabb, két héttel ezelőtt született orangutánját, mert Jambi, az anyaállat az ellés utáni napokban elpusztult. A szakemberek azért küzdenek, hogy állapota tartósan stabil maradjon, illetve súlya gyarapodni kezdjen - írja a richpoi.com.


 

 

Inkubátorba tették és mesterségesen nevelik a gondozók a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb orangutánját. A szeptember 4-én született kölyöknek azért van szüksége az anyai gondoskodás pótlására, mert Jambi, az anyaállat az ellés után egy héttel elpusztult. Az anya egészségi állapotának rohamos romlása miatt a kicsi mesterséges nevelését már szeptember 10-én megkezdték. A hímnek bizonyult kölyök pillanatnyilag jól van, bár apróbb nehézségek folyamatosan adódnak, ahogyan egy ilyen korú állatnál ez máskor is előfordul - írja közleményében az intézmény.

Az orangutánok tartásával foglalkozó korszerű állatkertekben a kölykök felnövekedésekor az a cél, hogy lehetőleg az anyaállat nevelje fel őket. Mesterséges nevelés csak abban az esetben jöhet szóba, ha – mint most is – nincs más megoldás. Az állatgondozók és az állatorvosok most azon fáradoznak, hogy a kölyök állapotát tartósan stabilizálják és meginduljon a kicsi megnyugtató ütemű súlygyarapodása. Ehhez az apróságnak a legteljesebb nyugalomra van szüksége, éppen ezért jelenleg az állatkerti munkatársak közül is csak azok láthatják, akiknek gondozóként vagy állatorvosként elengedhetetlen szerepük van az ellátásában. Szerencsére rendesen táplálkozik, így a szakemberek bizakodóak.


52758_orangkolyok-az-inkubatorban04-foto-bagosi-zoltan-1024x689.jpg

Jambi, az elpusztult anyaállat 15 éves volt. A Chesteri Állatkertben született, és 2007 márciusa óta volt a Fővárosi Állat- és Növénykert lakója. Az eltelt hét év során egyszer – 2010. április 4-én – már korábban is világra hozott egy egészséges és életerős kölyköt, Moirát, aki jelenleg is a látogatók egyik nagy kedvence. A mostani kicsi tehát Jambi második kölyke.

Az anyaállat pusztulásának oka jelenleg még nem pontosan ismert, többek között azért, mert a kórszövettani vizsgálatok eredményei ezután várhatók. Annyit biztosan lehet tudni, hogy már az ellést megelőző napokban kissé fáradtnak és étvágytalannak tűnt, ám ez ilyenkor nem számít ritkaságnak, tehát önmagában véve nem utalt nagyobb problémára. Ráadásul az ellés után minden nehézség nélkül el is kezdte táplálni az újszülöttet. Aggodalomra adott azonban okot, hogy továbbra is nagyon keveset, inkább csak rapszodikusan evett. Ilyenkor persze egy idő után beavatkozásra van szükség, de nagyon kényes kérdés, hogy mikor kell ezt megtenni, hiszen előfordulhat, hogy az többet árt, mint használ. Az egyértelmű jel az volt, amikor Moira, az anyaállat előző kölyke elvette az apróságot Jambitól, ilyesmire ugyanis ebben az életkorban nem kerülhet még sor. Ezért az ellés után hat nappal megkezdték a kölyök mesterséges nevelését, ezzel párhuzamosan pedig a legyengült Jambi kezelését is.

A tünetek bélhűdésre (paralitikus ileusz) utaltak, amely megakadályozta a béltartalom továbbjutását a vastagbélben. Az állatot intenzív terápia keretében két napon át igyekeztek megmenteni. Ebben a munkában a humán orvoslásban dolgozó ultrahangos és intenzív terápiás specialisták segítségét is igénybe vették az állatkerti állatorvosok. Először bélmozgató beöntéseket, gyomorszondát és manuális masszázst alkalmaztak, majd altatásban végzett műtéti beavatkozáshoz folyamodtak. A műtét során a vastagbélben megrekedt béltartalom nagy részét sikerült eltávolítani. Néhány órával a beavatkozás, illetve ébredése után azonban Jambi állapota megint rosszabbodni kezdett, majd a keringés összeomlása következtében elpusztult.

A bélhűdés kialakulásának többféle oka is lehetséges. Azt, hogy ebben az esetben mire volt visszavezethető, a laborvizsgálatok eredményei után tudják megmondani. Annyi mindenesetre már most biztos, hogy ez az egészségügyi probléma a lehető legrosszabbkor jött, hiszen a vehemépítés, az ellés és a tejtermelés élettani szempontból rendkívüli mértékben megterheli az anyai szervezetet, amely ilyenkor sokkal nehezebben tud védekezni az esetleg már régebb óta, észrevétlenül lappangó betegségek ellen, így azok pillanatok alatt elhatalmasodnak rajta. Ráadásul az anyaállat szervezete ilyenkor úgynevezett „önfeláldozó” üzemmódba kapcsol, vagyis probléma esetén a tartalékokat elsősorban a magzat, illetve az újszülött javára mozgósítja, akár a saját szervezet kárára is.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben több mint száz éve tartanak orangutánokat kisebb-nagyobb szünetekkel, négy évtizede pedig megszakítás nélkül. Az 1990-es évek eleje óta a népszerű emberszabásúak rendszeresen szaporodnak is Budapesten. Legutóbb 2010 áprilisában és decemberében születtek kis orangutánok. A magyar fővárosban világra jött állatok közül többel ma már más európai állatkertekben találkozhatunk. Legutóbb Lipcsébe került budapesti születésű orangután. A jelenlegi csapat összesen négy állatból áll. Chuij, a hamburgi születésű, 18 éves hím 2004 óta él Budapesten. Moira, a még növésben lévő nőstény Jambi és Chuij frigyéből született négy évvel ezelőtt. Jula és Lia pedig tavaly tavasszal érkeztek a Müncheni Állatkertből. A négy állatot jelenleg is láthatja a közönség. Az ötödik budapesti orangután, az inkubátorban cseperedő kölyök azonban természetesen nem látogatható.


Forrás: http://richpoi.com/cikkek/hazai/elarvult-orangutankolyokert-kuzdenek-a-fovarosi-allatkertben.html

Neked ajánljuk


Rafaela Arkangyal Misztikus kártyái + könyv

Egy Angyalkártya, ami csak nőknek készült

Megrendelés

Arkangyalok Gyógyító Ereje Kártyacsomag + Könyv

Megrendelés

Mai névnap

Jó szívvel ajánljuk