Napi pozitív

Ha gondolsz valamire, csináld meg!
Lydia Davis

10 dolog, amit csak a színtévesztő emberek értenek

Legtöbben úgy gondolják, hogy a színtévesztő emberek legnagyobb problémája a piros és a zöld szín megkülönböztetésében rejlik, vagyis ez okozza számukra a legnagyobb gondot. Amint azonban picit a téma mélyére ásunk, láthatjuk, hogy jóval többről szól, mint e két szín megkülönböztetéséről.


 

A férfiaknak körülbelül 8 %-a (20 férfiből 1), a nőknek pedig mintegy 5%-a színtévesztő. Az örökletes betegségek közé sorolhatjuk, azonban életünk későbbi szakaszában, egyéb betegség (diabétesz, vagy gyógyszerallergia) „mellékhatásaként”, szövődményeként is kialakulhat. Az alábbi 10 igen jellegzetes dolgot csak és kizárólag ők érthetik meg, mi pedig láthatjuk, mit is rejt magában ez a rendellenesség.

1.Az emberek úgy vélik, a színtévesztők fekete-fehérben látják a világot

Abban az esetben, ha az egyén csak a fekete-fehér színt érzékeli, nem egyszerű színtévesztésről van szó. Valóban létezik olyan típus, amikor csak a szürkének a különböző árnyalatait érzékeli a páciens. Leginkább a fekete-fehér TV-ben látottakkal tudom ezt modellezni. Szerencsére igen ritka, 33 000 emberből mindössze 1-et érint.


2.Az is tévhit, hogy összekeverik a zöld színt a pirossal

Bárcsak ilyen egyszerű volna. Ha azonban feltárjuk a színvakság valódi okait, egészen más is kiderül. A retinában lévő receptorok közül az úgynevezett „csapocskák” felelősek azért, hogy meg tudjuk különböztetni a színeket. Amint ez megsérül, a szem nem érzékeli a piros tartományában a színeket, így a zöld és vörös azonosnak tűnik, általában világos barnának, az esetek túlnyomó többségében. A lila szín érzékelése is nehéz számukra, így előfordul ennél a típusú színvakságnál, hogy a kék és lila szín megkülönböztetése sem megy.

3.Az emberek azt gondolják, ez csak egy csekélyke probléma

Jó néhányan vélekednek úgy, ez minden bizonnyal csupán egy csekély probléma, aminek nincs nagy jelentősége a hétköznapokban. Azonban ez nem így van. Vegyünk csak egy egyszerű példát. Hogyan veszi észre egy színvak ember, hogy a gyermeke leégett a napon? De egyéb, dolgok (sütés, főzés, kertészkedés, vásárlás) is gondot okozhat. A ketchupot nem tudják a csoki öntettől megkülönböztetni, bár milyen hihetetlen. A tükröződésmentes üvegek segítenek valamelyest a színek megkülönböztetésében.


4.A színtévesztő gyerekeknek az ételek megkülönböztetésével is gondjuk akad

Képzeld csak el: azt mondod a színtévesztő gyermeknek, egye meg ezt a jó nagy tányér, szép zöld spenótot. Nos, a gyerek ezt a szép nagy tányér ételt egy nagy barna egyéb dolognak látja, ami valljuk be, minden, csak nem étvágygerjesztő. De hasonlóan kellemetlen lehet, ha egy zöld, éretlen, íztelen banánba harap bele, a sárga, jó ízű helyett.

5.Az emberek azt gondolják, a színtévesztők könnyen tájékozódnak

Nagyon sok esetben valóban el tudnak igazodni, és különbséget tudnak tenni a piros valamint a zöld lámpa között. De gyakran igen kevés esélyük van bizonyos szakmákban érvényesülni. Például divattervezőként, grafikusként, fotósként, sminkesként, de villanyszerelőként is nehéz lenne boldogulni, sőt lehetetlen, hogy ezeket, vagy hasonló szakmát válasszanak, bármennyire is lenne affinitásuk hozzá.


6.A hatását az üzleti életre és a környezetre csak ritkán veszik figyelembe

Csupán a közelmúltban kapott szárnyra az az ötlet, hogy üzleti riportokban, kimutatásokban, prezentációkban, térképeken megváltoztassák a színeket, illetve „színtévesztő-baráttá” tegyék azokat. Az igazság az, hogy a sok színes információ többsége nem elérhető, csupán a színtévesztő emberek mintegy 10%-a számára, és valójában nincs is óriási jelentősége. Ha a vörös és zöld barnának tűnik, úgy gondolom, egy üzleti riport vagy prezentáció még értelmezhetővé válik.

7.Az élelmiszerek forgalomba hozatalakor jóval több figyelmet kellene fordítani a színtévesztő emberekre is

Úgy tűnik, mi egy „zöld/piros” színekkel domináló világban élünk. Ha alaposan megfigyeljük, valóban ez a két szín a domináns, akár a közlekedési lámpákat, az ételek csomagolását vesszük alapul. Rengeteg figyelmeztető jelzést piros színnel tüntetnek fel, valamint egyes ételek összetételét is így jelzik. Ez különösen fontos cukorbetegeknél, ételallergiások esetében. Az emberek mintegy 5%-át érinti.


8. A LED világítás az egyik legőrítőbb dolog

A legtöbb riasztó-figyelmeztető rendszer a piros-zöld megkülönböztető rendszert használja, de ha például a telefon vagy egyéb műszaki eszköz akkumulátora lemerülni készül- ezt is hasonló színnel jelzi. Ezt pedig hiába próbáljuk elmagyarázni egy színtévesztő ember számára, semmit nem jelent, hiszen ugyanazt látja mindkét esetben, különbség nélkül.

9. Biztonságos környezetben dolgozni, az egyik alapvető tényező számukra.

A legtöbb munkáltató úgy vélem még sosem gondolkozott el azon, mennyire biztonságosak a színtévesztő számára a munkakörülményei.


A vészjelzők, és egyéb figyelemfelhívó jelzések egytől-egyik piros színűek… Nemegyszer vezethet tehát balesethez, ha nem ismerjük fel időben.

Az egészségügyi és biztonsági hatóságok az Egyesült Királyságban arra hívják fel a figyelmet, hogy bizonyos típusú megvilágítás (nátrium izzók) megnehezítik a színtévesztő emberek tájékozódását.

10. A számítógép használata sem mindennapi feladat…

 


Egyik brit telekommunikációs cég kibocsájtott egy rövidke útmutatót a webdizájnereknek, miképpen is tudnak segíteni a színvak embereknek eligazodni a webes világban. A fényerő és a háttér variálása által barátságosabbá és „láthatóbbá” tehetjük a képernyőt számukra, illetve az írott szöveg olvashatóvá válik. Ez egy igen kiváló kezdeményezés, mert a legtöbb webes tervezők még soha nem is vette ezt figyelembe. Itt az ideje, rajta hát!

 

Fordította: Lázár Judit


Forrás: http://www.lifehack.org/

Neked ajánljuk


Rafaela Arkangyal Misztikus kártyái + könyv

Egy Angyalkártya, ami csak nőknek készült

Megrendelés

Arkangyalok Gyógyító Ereje Kártyacsomag + Könyv

Megrendelés

Mai névnap

Jó szívvel ajánljuk