Napi idézet

Ahol szeretet van, ott nincs átverés. Albert Einstein

A banán, mint gyógyszer?

Vannak szerzők, akik szerint nem is az alma, hanem a banán volt az Édenkert gyümölcse. Igaz viszont, hogy az utóbbiból fogy a legtöbb a világon. Miért?

 

 A vad banán a mai termesztett banánfajok őse, őshazája Délkelet-Ázsia, de a görögök i. e. 333-ban már ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratukon. Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre először arab kereskedők vitték a 7. században. A portugálok a 15. század elején banánsarjakat telepítettek Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre. Egy spanyol dominikánus szerzetes, Thomas de Berlengas, Panama későbbi püspöke vitte magával a banánt 1516-ban Santo Domingóba; innen terjedt el az amerikai kontinensen, mint az Amerikába hurcolt rabszolgák egyik fő tápláléka.

A banánt leginkább ízéért, állagáért fogyasztjuk, valamint azért, mert telítettségérzést ad, legtöbben azonban egyértelműen alacsony ára miatt kedvelik ezt a gyümölcsöt. Azt azonban kevesen tudják, hogy a többi gyümölcshöz hasonlóan a banán is rendkívül tápláló és egészséges, és óriási előnye, hogy egész évben hozzájuthatunk.

A banán az egyik legtöbbet termesztett és fogyasztott növény, népszerűségét jól mutatja, hogy az amerikaiak több banánt esznek, mint narancsot és almát együttvéve. A kellemes ízen és a praktikusságon kívül a banánnak számos kedvező egészségügyi hatása is van, emellett nagyon tápláló és rengeteg vitamin található benne. Egy közepes banánban (mely nagyjából 125 grammos) 110 kalória és 30 gramm szénhidrát van, emellett jó forrása a B- és C-vitaminnak, a káliumnak, a magnéziumnak és az élelmi rostoknak is.

A banán fogyasztása (káliumtartalma révén) hozzájárul az egészséges vérnyomás fenntartásához. Egy banán a napi káliumszükséglet mintegy egytizedét fedezi - és ez bizony fontos lehet, mert, mint egy amerikai kutatásból kiderült, az emberek mindössze két százaléka viszi be a szervezetébe az ajánlott napi káliummennyiséget. Szintén szívvédő hatása van a banánban található vitaminoknak és rostnak is. Egy brit kutatás eredményei szerint azoknál a gyerekeknél, akik naponta egy banánt megettek, ritkábban alakult ki asztma (pontosan 34 százalékkal alacsonyabb esélyük volt arra, hogy a súlyos krónikus betegség kialakuljon náluk).

Kevésbé ismert tény, hogy a banán hatékony lehet a rák elleni küzdelemben is. Az életük első két évében sok banánt (valamint narancsot és gyümölcslevet) fogyasztó gyerekeknél ritkább a gyermekkori leukémia. A banánban lévő vitaminok és rostok pedig a bélrendszeri daganatok alacsonyabb rizikójával járnak együtt.

banan1

A banánt hagyományosan gyomorkímélő ételnek tartják, mert viszonylag könnyű megemészteni. Gyakran javasolják hasmenés esetén, egyrészt mert segít "visszatölteni" a szervezetből kiürült vitaminokat, másrészt energiával látja el a szervezetet. Mivel nem savasít, gyomorfekélyben szenvedőknek is ajánlott; a hagyományos, tejjel készült egyszerű banánturmix pedig hatékony enyhülést nyújt a túlzott savtermelés kellemetlen hatásai ellen. Ennek oka a banán összetételében keresendő, ugyanis olyan hatóanyagok találhatóak benne, melyek aktiválják a gyomor védő bevonatát termelő sejteket.

A banán előnyei röviden

Az alábbiakban a banán egészségügyi előnyeit soroljuk fel:

1. Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket.

2. A banán a legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén.

3. A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre.

4. Káliumtartalma a csontjainkat is védi. Cikkünk a hirdetés után folytatódik

5. A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kálciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő.

6. A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől.

7. A banán stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól.

8. Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik. A banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot.

9. A banán gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.

10. A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd.

11. A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyagfelszívódást.

12. A banánban rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyagfelszívódást.

13. A banán kiváló karotionid-forrás, ami egy antioxidáns, mely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben.

14. A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket.

15. Végül a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el. A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy főzelék összetevőjeként, minden korosztály számára ideális táplálék.

Forrás: richpoi.com

Ezt a cikket eddig 2765 ember olvasta el.

Ajánlott bejegyzések

A Teremtő Tízparancsolata a...

Gyógyító mondatok –...

Egyensúly és harmónia

Egy elmetrükk, hogy minden...

Napi pozitív

Ahol szeretet van, ott nincs átverés.

Albert Einstein

Jó szívvel ajánljuk