Napi pozitív

Nem az az erős, aki nem esik el, hanem az, aki mindig fel tud állni.   Niccolo Machiavelli

Az ősz csodaszere: csipkebogyó

Csipkerózsa a gyűjtőneve a vadon élő rózsafajtáknak, de bogyóra emlékeztető termése miatt csipkebogyónak is nevezik a Rosa Canina nevű gyógynövényt, amely számos betegségre alkalmazható.

 

A csipkebogyó gyógyító hatását már 2000 éves írásos emlékek is tanúsítják, a nemzettségben több mint 100 fajta található meg, amelyek közül sokat vadon is fellelhetünk trópusi hegyvidékeken és északi hegyekben.

A Rosa Canina egy Európában őshonos cserje, amely akár két méter magasra is megnőhet, és hajtásait horgas tüskék szegélyezik. Apró kis 3-5 cm.-es virágai fehér vagy rózsaszínűek, május végén nyílnak tömegesen.

A virágzás után fejlődnek ki az álbogyótermések, amelyek 1-3 cm nagyságúak, majd augusztus végétől érnek be, ekkor pirost szín öltenek magukra. A piros bogyón belül találjuk az oly értékes csipkehúst, és az úgynevezett aszmagot, amely sárgás színű és szögletes formájú, így a kettéhasított és a termésétől megfosztott bogyót hívják csipkehúsnak.

A csipkebogyónak magasabb a C-vitamin tartalma, mint a paprikáé, vagy a citromé, így az egyik legjobb C-vitaminforrás is egyben! A bogyókat 80-90 fokon szárítják így megőrzik vitamin tartalmukat, és a tárolás során sem veszít értékes hatóanyagaiból.

A csipkebogyóban található többek között: C-vitamin, illóolajok, cserzőanyagok, növényi savak, pektin, flavonoidok, és ásványi sók, magnézium, vas, jód, A-, B-, K-, és P-, vitamin.

Hatásai: erősíti az immunrendszert, és mivel magas a C-vitamin tartalma remek antioxidáns is, védi a sejteket, és segít lebontani a zsíros élelmiszereket.

Serkenti a mellékvese működését, csökkenti a koleszterinszintet, és pótolja a szervezet számára szükséges jód mennyiségét. A belőle készült teát kétféleképpen is elkészíthetjük, vagy hideg vízbe kell beáztatni a termést 4-5 órára majd így fogyasszuk el (megőrzi a C vitamin tartalmát), vagy forraljunk fel vizet és ebben főzzük a termését 3-5 percig (így sok vas, magnézium és ásványi só oldódik ki). A teakészítéshez zománcozott vagy üvegedényt használjunk és csak műanyag szűrővel szűrjük le a teát!

Forrás:

Ezt a cikket eddig 2118 ember olvasta el.

Ajánlott bejegyzések

Nagyszüleink titka: a...

Készítsünk mézes...

Gyógyító mondatok –...

Három hiba, amiért nem...

Napi pozitív

Nem az az erős, aki nem esik el, hanem az, aki mindig fel tud állni.  

Niccolo Machiavelli

Jó szívvel ajánljuk