Napi pozitív

Nem az az erős, aki nem esik el, hanem az, aki mindig fel tud állni.   Niccolo Machiavelli

A migrén természetes gyógyszere - Őszi margitvirág vagy vadmargaréta

Már az ókorban a Görögök is gyógyításra használták ezt a gyógynövényt.

A migrénes fejfájás és lázcsillapítás kiváló természetes gyógyszere. A népi gyógyászatban a növényt egyes menstruációs zavarok kezelésére, külsőleg zúzódások borogatására, valamint rovarcsípések okozta kellemetlenségek gyógyítására is alkalmazták.

 

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy nem csak a migrén kezelésében, de a migrénes fejfájás kialakulásának megelőzésében is hasznos. Az ókorban ehhez a leveleit használták, hagyományosan szendvicsekbe tették Naponta 2-3 levél elfogyasztása is elegendő ahhoz, hogy hatását kifejtse. A fehér fűzfakéreg és a gyömbér mellett a legerősebb fájdalomcsillapító hatású gyógynövény. Kinint tartalmazó tonikhoz hasonló erőteljesebb keserű íze miatt nem mindenkinek könnyű elfogyasztani.

 

Elterjedése


Gyakori elterjedése útszéleken, falak tövében. Hazája a Balkán, Délnyugat-Ázsia, Európa egyes részei, így Magyarország is. Gyógy- és dísznövényként termesztik.

 

Hatóanyagai


Főként partenolidban gazdag, ami erős gyulladáscsökkentő hatással bír, de gazdag még szeszkviterpén-laktonokban. Tartalmaz még illóolajat, melynek gyakori összetevője a kámfor, a bornil-acetát, a pinén. A növény hatóanyagai között megtalálhatóak még a flavonoidok. Migrén esetén az érfalak kitágulnak és ez okozhatja a lüktető fejfájást, de a partenolid csökkenti az érfal tágulatot is.

 Virágának hatóanyagai szintén erősek. A virágokat leforrázva fej- és ízületi fájdalmakat, valamint menstruációs görcsöket enyhítő teát készíthetünk. Illóolaját a parfümgyártásban használják, a szárított virágbimbókban rovarölő hatású anyagok vannak.

Igény szerint a növény levelei lefagyaszthatók, de erős illata miatt ajánlott jól csomagolni. A szárított levelek és virágok – a levendulához hasonlóan – hatásosak a molyok ellen.

Kölcsönhatásba léphet a migrénes fejfájás kezelésében alkalmazott más gyógyszerekkel, nem-szteroid gyulladás-csökkentőkkel, véralvadásgátlókkal. Alkalmazását gyermekeknek, illetve terhes, szoptató anyukáknak nem ajánlják. Beszerezhető szárított formában teának használva, illetve kapszula és tabletta formában is.

 

Tea készítése: 1 teáskanálnyi füvet 2 dl vízzel leforrázunk, 10 percig lefedve áztatjuk, majd szűrjük. Napi adag: 1-2 csésze.

Több országban gyógyszerként (Anglia, Franciaország) van forgalomban.

 

Forrás: tudnodkell.info

Forrás:

Ezt a cikket eddig 3970 ember olvasta el.

Ajánlott bejegyzések

Angyali segítség...

45 életlecke egy 90 évestől

Pozitív megerősítések az...

Régi gyógymódok, amire az...

Napi pozitív

Nem az az erős, aki nem esik el, hanem az, aki mindig fel tud állni.  

Niccolo Machiavelli

Jó szívvel ajánljuk