Napi pozitív

A dolgok elkezdenek tökéletesen elrendeződni, ha arra koncentrálunk, amit akarunk. Paulo Coelho

A migrén természetes gyógyszere - Őszi margitvirág vagy vadmargaréta

Már az ókorban a Görögök is gyógyításra használták ezt a gyógynövényt.

A migrénes fejfájás és lázcsillapítás kiváló természetes gyógyszere. A népi gyógyászatban a növényt egyes menstruációs zavarok kezelésére, külsőleg zúzódások borogatására, valamint rovarcsípések okozta kellemetlenségek gyógyítására is alkalmazták.

 

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy nem csak a migrén kezelésében, de a migrénes fejfájás kialakulásának megelőzésében is hasznos. Az ókorban ehhez a leveleit használták, hagyományosan szendvicsekbe tették Naponta 2-3 levél elfogyasztása is elegendő ahhoz, hogy hatását kifejtse. A fehér fűzfakéreg és a gyömbér mellett a legerősebb fájdalomcsillapító hatású gyógynövény. Kinint tartalmazó tonikhoz hasonló erőteljesebb keserű íze miatt nem mindenkinek könnyű elfogyasztani.

 

Elterjedése


Gyakori elterjedése útszéleken, falak tövében. Hazája a Balkán, Délnyugat-Ázsia, Európa egyes részei, így Magyarország is. Gyógy- és dísznövényként termesztik.

 

Hatóanyagai


Főként partenolidban gazdag, ami erős gyulladáscsökkentő hatással bír, de gazdag még szeszkviterpén-laktonokban. Tartalmaz még illóolajat, melynek gyakori összetevője a kámfor, a bornil-acetát, a pinén. A növény hatóanyagai között megtalálhatóak még a flavonoidok. Migrén esetén az érfalak kitágulnak és ez okozhatja a lüktető fejfájást, de a partenolid csökkenti az érfal tágulatot is.

 Virágának hatóanyagai szintén erősek. A virágokat leforrázva fej- és ízületi fájdalmakat, valamint menstruációs görcsöket enyhítő teát készíthetünk. Illóolaját a parfümgyártásban használják, a szárított virágbimbókban rovarölő hatású anyagok vannak.

Igény szerint a növény levelei lefagyaszthatók, de erős illata miatt ajánlott jól csomagolni. A szárított levelek és virágok – a levendulához hasonlóan – hatásosak a molyok ellen.

Kölcsönhatásba léphet a migrénes fejfájás kezelésében alkalmazott más gyógyszerekkel, nem-szteroid gyulladás-csökkentőkkel, véralvadásgátlókkal. Alkalmazását gyermekeknek, illetve terhes, szoptató anyukáknak nem ajánlják. Beszerezhető szárított formában teának használva, illetve kapszula és tabletta formában is.

 

Tea készítése: 1 teáskanálnyi füvet 2 dl vízzel leforrázunk, 10 percig lefedve áztatjuk, majd szűrjük. Napi adag: 1-2 csésze.

Több országban gyógyszerként (Anglia, Franciaország) van forgalomban.

 

Forrás: tudnodkell.info

Forrás:

Ezt a cikket eddig 4102 ember olvasta el.

Ajánlott bejegyzések

Kötelezd el magad! – A...

Egy kép, ami vonzza a...

3 hetes program-és...

Lezárás és elengedés –...

Napi pozitív

A dolgok elkezdenek tökéletesen elrendeződni, ha arra koncentrálunk, amit akarunk.

Paulo Coelho

Jó szívvel ajánljuk