Napi pozitív

Álmodozni csodálatos dolog. Annál csak egyetlen jobb dolog van. Tenni valamit az álmainkért, hogy megvalósuljanak. Nógrádi Gábor

Depresszió elleni öngyógyító praktikák

A depresszió okai: Sikertelenség, impotencia, menstruáció előtti időszak hormonszint-változása, napfény hiánya, testi betegségek, tünetek életvitelre gyakorolt hatása, lelki megrázkódtatás (katasztrófa átélése, egy közeli rokon halála, stb.), öröklött hajlam a hangulathullámzásra, érzelmi veszteség okozta nyomott hangulat, lehangoltság, búskomorság, stressz válthatja ki.

 

Egyéb lelki okai: boldogtalanság, veszteség miatti szorongás, jelen életbeli kiegyenlítetlen lelki szerződések, jelen életbeli érzelmi veszteségek, társadalmi normakövetés miatti szorongás, serdülőkori problémák, szociális szorongásos zavarok, tudatalatti csalódottság, elfojtott félelem a tévedéstől, családi kirekesztettség miatti gátlás, elvégzett dologgal kapcsolatos feszültség, kapcsolati problémák miatti gátlás, méltatlan bánásmód, elfojtott félelem a szűkölködéstől.

 

Munkahelyi depresszió

A munkával kapcsolatos rossz feltételek (munka közben káros anyagoknak kitettség: toxinok, gáz, por), stressz, túlzott követelmény, a munka elvégzéséhez rendelkezésre álló kevés idő, rossz szakma választása, anyagi és erkölcsi elismerés hiánya okozza a munkahelyi depressziót, amely szomorúsággal, szorongással, ürességgel, túl kevés alvással, hajnali felébredéssel, vagy túl sok alvással, csökkent étvággyal, fogyással, vagy fokozott étvággyal, súlygyarapodással, bármilyen tevékenység (szex,családi programok) végzésének érdektelenségével, nyugtalansággal, ingerlékenységgel, koncentrálási és emlékezési nehézséggel, fáradtsággal, bűntudattal, reménytelenséggel, értéktelenség érzetével és öngyilkossági gondolatok megjelenésével jár együtt.

Lelki okai:erkölcsi érzék hiánya, szexuális nyomás, kedvességkényszer, tudatalatti szenvedéshez vonzódás, léhaság miatti elfojtott szorongás, elfojtott tanításvágy, gátlás miatti negatív energiablokkok, átok miatti feldühödöttség, karmikus félelmek miatti szenvedés,veszteség miatti szorongás,

Mentális oka:önazonosság elvesztése.

 

Szülést követő fásultság

Hormonális változás, az újszülött iránt érzett aggodalom, szerepzavar és az elszigeteltség miatt a szülést követő két hétben alakul ki az átmeneti depressziós állapot.

Lelki okai:lét féltése, prűdség, érzelmek kihűlése, élet féltése, gondok a gyerekkel, gátlás miatti aléltság, társadalmi normakövetés miatti szorongás, tudatalatti erőszakos gyűlölet, hiteltelenség tévhite miatti gátlás, hiányosság miatti szorongás, tudatalatti vágyakozás.

Mentális okai:értelmetlen munka miatti hitehagyottság, átok miatti önromboló mentális tevékenység, egyéni fejlődés hiánya, kényszerítő körülmény, eltakart igazság.

 

Időskori depresszió  

Testi betegségek (szív- és érrendszeri- betegségek, agyérbetegség, vesebetegség, cukorbetegség, fájdalom, stb.), az érzékszervek csökkent funkciója, a központi idegrendszer katekolamin és indolmain anyagcseréjének csökkenése, organikus agyi elváltozások, neuroradiológiai abnormalitások, testi betegségek, tünetek életvitelre gyakorolt hatása, jelentős életesemények, veszteségélmények (pl. gyász), ellenséges beállítottság, életcélok hiánya, túlzott szeretettség igény, külső elismerésigény, jogos elvárások (amik teljesületlenek), érzelmi központú problémamegoldó módok, vitális kimerültség, özvegység, külön élés, szociális támogatás hiánya, alacsonyabb iskolai végzettség, alacsony jövedelem, rossz szociális helyzet, intézeti elhelyezés miatt alakul ki az időskori depresszió.

Lelki okai: kiábrándultság, félelem az intimitástól, fellengzősség, alacsonyrendűség, titkolt rossz szokások, elvégzett dologgal kapcsolatos feszültség, kapcsolati problémák miatti gátlás, méltatlan bánásmód, elkárhozástól való félelem.

Mentális okai:felsőbb hatalmaktól függetlenedés, be nem teljesített küldetés miatti hitehagyottság.

 

Menedzser-betegség 

Az állandó készenléti állapotban és tartósan nagy feszültségnyomás alatt élőknél alakul ki az a testi-lelki tünetegyüttes – az immunrendszer fokozatos gyengülése mellett szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, emésztési zavarok (pl. gyomorfekély) és pszichés betegségek (pl. pánikbetegségek, depresszió és szorongás) – amit menedzser-betegségnek hívnak, Lelki okai:félelem a házasságtól, szülő iránti vegyes érzelem, átok miatti személyiségtől idegen tettek, mártírkodás, születési érzelmi trauma, zaklatottság, tudatalatti szeretetszomj, összetűzés miatti félelem, jelen életbeli mentális blokkok miatti szenvedés.

Mentális okai:rémületkeltés, önleértékelés, állásvesztés miatti ártószándék, élet lekicsinylése, kockázatkeresés, Isten elleni lázadás.

 

A depresszió gyakran együtt jelentkezik levertséggel, alvászavarokkal, a nemi vágy hiányával, állandó fáradtsággal, csökkent étvággyal, fázékonysággal, feledékenységgel, koncentrálási zavarokkal, hajnali felébredéssel, bármilyen tevékenység (szex, családi programok) végzésének érdektelenségével, az önbecsülés teljes hiányával, nyugtalansággal, ingerlékenységgel, bűntudattal, reménytelenséggel, értéktelenség érzetével és öngyilkossági gondolatok megjelenésével. A depresszió enyhébb formájának esetén kezelheti magát a megadott praktikákkal. Súlyos depresszió esetén forduljon szakemberhez, pszichiáterhez!

A számos hatékony, kedélyállapotát javító módszer közül nézzünk néhányat:

 

A depresszió elleni gyógyító testtartás

 Judit Sándor fényképe.

Az öngyógyító erő aktiválásának menete:

Vegye fel a képen látható testtartást délnyugat felé fordulva! Lélegezzen be mindkét orrlyukán keresztül, majd ki a száján át a gátba, majd a talpakba (gátzáras légzés)! 4 ki-és belégzést végezzen!

Majd a belégzés előtti szünetben irányítsa figyelmét az érzésközpontjára! Lélegezzen be gondolatmentesen! Kilégzésével tisztítsa meg az érzésközpontját az ott lerakódó, energiatorlaszt okozó, lelki és mentális mérgektől. Gondolatban mondja a következőket: Távozzon a levegővel az összes negatív energetikai lenyomat az érzésközpontomból!

A 4 ki- és belégzés után töltse fel pránával ezt a területet! A belégzés előtti szünetben gondolja a következőt: Áradjon az Elhaz rúna gyógyító energiája az érzésközpon- tomba, és gyógyítsa meg azt!

Most hangolja be a rúnát. Rezegtesse hangosan a nevét egymás után 3-szor: eeelllhaaazzz;

A mantrázás előtt üresítse ki a tudatát, majd mondja hangosan a következőket: Áradjon az uz az iz ez oz mantra ereje az érzésközpontomba, és gyógyítsa meg azt! Az uz az iz ez oz mantrát rezegtesse úgy, hogy a mantra egyes szótagjait azonos időtartamig tartsa ki: uuzz aazz iizz eezz oozz. Egymást követően 4-szer zengesse!

A gyakorlatot heti 3 alkalommal végezze!

 

 

Kéztartás depresszió esetére

Judit Sándor fényképe.

Kéztartása: A bal kisujj hegye a jobb kisujj felső ujjpercének belső oldalához ér.

A többi ujj nyújtva, tenyerek egymásra néznek.

A mudrát állva végezze 10 percig, közben rezegtesse 5 percig a mantrát!

Napi 2 alkalommal (legalább 2-3 hétig) csinálja a kéztartást!

Mantra: hrín. A mantrát mély belégzés után hangoztassa: hhrríínn.

A kéz akupunktúrás pontjainak kezelése

Judit Sándor fényképe. Judit Sándor fényképe.

A depresszió kezelésének akupunktúrás pontjai a testen: Bef14; Korm1; Korm26; T3; Vab11; Gy45; LH15; LH21-22; Sz1; Sz7; Véb5; H9; H15; H17; H18; Ves4; Ves9; Ves25; Szb4; Szb5; Szb6; Szb7; HM4; HM10; EH2; M5;

A belső szervek kóros reakciói, a testrészek zavarai tükröződnek a kéz egyes energiapontjain is. A 14 meridián minden egyes pontja megtalálható a kézen – a kézfejen és a tenyéren – is (lásd fenti 2 ábra).

Az ujjakupresszúra előnye, hogy a kézen könnyebben és pontosabban megtalálhatók az akupunktúrás pontok, mint a testen. Sokszor hatásosabb is, mint a testen végzett akupunktúra (ráadásul a kézen naponta többször megismételhető a kezelés, míg a testen nem).

A kezelés menete: Tapogassa ki figyelmesen azt a bőrterületet, ahol a pontnak lennie kell. Hamarosan egy bemélyedést érez, vagy a kötőszövet feszességében talál némi eltérést. Legtöbbször ez a pont nyomásra érzékenyebb, mint a környező bőrfelület. Miután megkerestük a kézen a betegségnek megfelelő akupunktúrás pontokat, a kezelés ideje alatt ezeket óvatosan masszírozzuk, nyomkodjuk. A kéz masszírozását általában hüvelykujjal végezzük, úgy, hogy az ujjbegy érintse a kéz akupunktúrás pontját. A nyomás olyan erős legyen, hogy az izmokat érezzük, de elviselhetetlen fájdalmat ne okozzunk magunknak. A nyomás erősségét az egyén érzékenysége határozza meg. Akkora nyomást kell kifejteni, amely fájdalom nélkül is hatékony lehet. Ez egyénenként változó. Kezdetben a nyomás enyhe, ám a kezelés folyamán egyre mélyebbé válik, majd a végén újra gyengül. A megadott nyomástechnikával kezelje az energiapontot!

Masszázstecnika: Az ujjhegy vagy az ujjbegy ritmikus nyomása és felengedése az adott ponton (vibrációs masszázs, csípő masszázs is alkalmazható).

A kezelés időtartama: pontonként 30 másodperc. Kisgyermeket legfeljebb (pontonként) 15-20 másodpercig szabad kezelni. A pontokat – szükség szerint –naponta többször is kezelheti (igény szerint, akár 3-4-szer is egy nap; 2 órás szüneteket beiktatva).

 

Néhány hétköznapi teendővel is javíthat állapotán:

Keljen fel korán!

Legyen többet a szabadban, a friss levegőn!

Növelje fizikai aktivitását!

Hallgasson szép, lélekemelő, megnyugtató zenét!

Vegyen fürdőkúrát (a vízbe tegyen néhány csepp levendula-, bazsalikom-, kamilla-, muskátli-, bergamott-, rózsaolajat!

Kétnaponta hideg-meleg váltott zuhanyt is beiktathat!

Legyenek napi tervei!

Foglalkozzon többet szeretett tevékenységi formáival, hobbijával!

Pihenjen többet!

Iktasson be mikroelemkúrát (lítium, magnézium, kálium)!

Fogyasszon több mézet, virágport, kombuchát és kúraszerűen (legalább 2 hétig) orbáncfű, rozmaring, izsóp, borsmenta keverékéből készült teát!

Forrás: Késmárki László:Kézdoktor Egészség kézi vezérléssel Ankh Kiadó 2015.

Késmárki László: Gyógyító testtartások Rúna-jóga Ankh Kiadó 2012. 

A könyv megvásárolható:

 

https://www.libri.hu/konyv/kesmarki_laszlo.kezdoktor.html

 

Címkép:pixabay.com

Forrás: Késmárki László:Kézdoktor Egészség kézi vezérléssel Ankh Kiadó 2015.

Ezt a cikket eddig 11815 ember olvasta el.

Ajánlott bejegyzések

Magas a vérnyomásod vagy...

30 dolog – amit száműznöd...

Hogyan bízz meg az isteni...

Szuperételek, amiket...

Napi pozitív

Álmodozni csodálatos dolog. Annál csak egyetlen jobb dolog van. Tenni valamit az álmainkért, hogy megvalósuljanak.

Nógrádi Gábor

Jó szívvel ajánljuk