Napi pozitív

A dolgok elkezdenek tökéletesen elrendeződni, ha arra koncentrálunk, amit akarunk. Paulo Coelho

Tedd jobbá a személyes tered!

A legtöbben relatív kevés hatással vagyunk globálisan a környezetünkre, nincs akkora hatalmunk, mint az Egyesült Államok elnökének, hogy egyetlen döntésünkkel milliók életét tehetjük jobbá, vagy akár rosszabbá. Sokszor úgy tűnhet, hogy tulajdonképpen bármit teszünk nem tudjuk megváltani a világot, kevesek vagyunk nagy változások eléréséhez.

 

 

Gandhi azt mondta: "Legyél az a változás, amit a világban is látni akarsz."

Ez azt jelenti, hogy azt kell tenned, azzá kell válnod amit elvársz a világtól, hogyha tiszta környezetet akarsz, akkor tiszta rendszerető embernek kell lenned, oda kell figyelned, hogy ne szemetelj, vagy ha szemetet látsz vedd fel. Ha azt akarod, hogy kedves emberek vegyenek körül, neked is kedvesnek kell lenned. Mindenki szeretné, ha jobb hangulatba, jobb körülmények között élne, de valahogy kevesen veszik kezükbe a sorsukat, másoktól várják, hogy jobbá tegyék a dolgokat.

 

Hiszen mi értelme van annak, ha én felveszek egy eldobott csokipapírt, ha más úgyis szétdobálja? Mi haszna van, ha kedves vagyok az emberekkel, ha velem úgyis bunkók? Ha mindenki így áll hozzá, akkor persze hogy nem fog változni semmi.

 

Szélmalom harcnak tűnhet kicsit javítani a környezetünkön, főleg ha belegondolunk abba, hogy mi minden nem működik úgy ahogy kellene. De nem is kell erőnkön felül világmegváltásba fogni, attól hogy jobb legyen egy kicsit a világ, még nem kell minden vagyonunkat a szegényeknek adni és elzarándokolni Afrikába, árvákat menteni.

 

Rajzoljunk képzeletben egy kört magunk köré. Legyen akkor ami a saját intim terünknek számít. Az a tér amibe például már kellemetlen ha egy idegen belép, az a távolság, amit egy tömegközeledési eszközön sohasem tartanak be. Ez nagyjából olyan 2-3 méter átmérőjű kör lehet. Ez a mi kis saját terünk.

 

Ha csak azt tartjuk be, hogy mindig odafigyelünk, hogy ebben a körben nyugalom, béke, vidámság legyen akkor már biztos, hogy kicsit jobb lesz minden. Ez tényleg nem igényel nagy erőfeszítést. Bárhová megyünk a mi kis intim buborékunkra hatással lehetünk. Ebben a körben van hatalmunk. Csak rajtunk múlik, hogy mit engedünk be a közvetlen környezetünkbe, és mit sugárzunk kifelé. Ebben a térben igyekezzünk kihozni mindenből a legtöbbet. Ha kimész egy parkba, nem kell felszedni az összes szemetet, de ha karnyújtásnyira van tőled egy azt nyugodtan felveheted és kidobhatod. Mert akkor az ott a te tered, a te birtokod a te felelősséged. Ha emberek között vagy, nem kell mindenkivel jópofiznod, mindenkinek a kedvében járnod, csak akivel közvetlen kapcsolatba kerülsz azzal próbálj meg jófej lenni.

 

Ugyan ezen az elven működik a falvakban, kis városokban az utcák karbantartása. Egyik embertől sem kérik azt, hogy ahol lakik, az egész utcában lapátolja el a havat, vagy nyírja le a füvet az összes ház előtt, csak azt várják el, hogy a saját háza előtt tartsa rendben az utcafrontot. Oda ültethet fákat, virágokat, szebbé teheti, még ha tulajdonképpen az már nem is az Ő tulajdona. Ha egy utcában minden ember szépen ápolja is a saját részét, akkor gyönyörű rendezett lesz az egész utca.

 

 

Ha minden ember odafigyelne arra, hogy amerre jár az Ő kis privát körében minden rendben legyen, akkor ezek a kis körök szépen összeérnének és lefednék az egész bolygót. Így már komoly változásokat lehetne elérni.

 

Pechál Péter

Forrás:

Ezt a cikket eddig 2233 ember olvasta el.

Ajánlott bejegyzések

Mágikus mantrák

14 kérdés, amit minden...

14 különleges ötlet,...

A konfliktusok öntudatos...

Napi pozitív

A dolgok elkezdenek tökéletesen elrendeződni, ha arra koncentrálunk, amit akarunk.

Paulo Coelho

Jó szívvel ajánljuk