Napi pozitív

A dolgok elkezdenek tökéletesen elrendeződni, ha arra koncentrálunk, amit akarunk. Paulo Coelho

Mate a varázsital

Először is szögezzük le, a mate tea szigorúan véve nem tea, mert nem a Camellia sinensis növény leveleiből készül, hanem egy örökzöld pálmafajta, az Ilex paraguarensis szárított leveleiből és ágacskáiból készítik (ami itt nem okoz minőségromlást, sőt!). Pozitív hatásai miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Sokan sok mindennek nevezték már a mate teát (maté, máté, yerba mate, az új energiaital, zöld arany, stb.), következzen néhány alapvető tudnivaló:

1.A mate Brazília, Uruguay, Paraguay és gyakorlatilag egész Dél-Amerika jellemző itala, nagy kultusza van. Szinte mindenki matét iszik a nap minden szakában, sokszor társaságban.

2.Már az 16. századból vannak írásos emlékek a mate fogyasztásáról – feljegyezték, hogy jezsuita papok itták, szomjuk, éhségük csökkentésére és elméjük frissen tartására.

3.Nevét a tökhéj csészéről (ún. mate) kapta, amelyből hagyományosan a matét fogyasztják. Még egy érdekes eszköz kapcsolódik a mate fogyasztáshoz: ez a bombilla. A bombilla gyakorlatilag egy lyukacsos, öblös végű fém (vagy fa) szívószál.

4.A mate főzete nagyon egészséges, van benne kálium, kálcium, vas, magnézium, számos fontos ásványi anyag, valamint vitamin: pl. A, B, C, E, stb.

5.Érdekesen hat az emberre: szabályozza a központi idegrendszer működését, stresszoldó hatása van, de felfrissíti a testet és a szellemet. Nem tesz függővé, nem okoz nyugtalanságot, enyhén méregtelenítő, vizelethajtó hatású.

 

6.Kedvező tulajdonságai miatt használják fogyókúrás italként, immunrendszer erősítéséhez, fáradtság ellen, stresszoldáshoz, testi-szellemi felfrissüléshez.

Forrás: http://tealevelek.blog.hu/2010/07/06/mate_a_varazsital

Ezt a cikket eddig 2931 ember olvasta el.

Ajánlott bejegyzések

Ezeket az ételeket nem...

A birsalma 7 jótékony...

Népi gyógymódok...

8 tipp a mérgező emberek...

Napi pozitív

A dolgok elkezdenek tökéletesen elrendeződni, ha arra koncentrálunk, amit akarunk.

Paulo Coelho

Jó szívvel ajánljuk