Napi pozitív

Nem számít, milyen lassan mész, amíg nem állsz meg. Confucius

7 ok, hogy több ölelést adj

Vannak, akik számára mindennapos ajándék az ölelés, hisz szeretteik körében naponta részesülnek ebből a kiapadhatatlan szeretetforrásból, míg mások csak sóvárognak egy igazi, meleg ölelés után. Biztosan mindenki tapasztalta, hogy egy őszinte ölelés után feldobódtak, jobb lett a hangulatuk, feltöltődtek energiával.

Íme 7 ok, amiért minél gyakrabban ölelkezzünk:

Jól érezzük magunkat: ölelés hatására oxitocin szabadul fel a testben, ami fokozza a bizalmat, hozzájárulva ezzel a félelemérzet csökkenéséhez, valamint erősíti a párkapcsolatokat.

Csökkenti a vérnyomást: az ölelésnek vérnyomás-harmonizáló hatása van, ezért igyekezzünk gyakran élni vele, hisz nem kerül semmibe,

Elűzi a félelmet: pszichológiai kutatások igazolták, hogy az érintés, az ölelés jelentősen csökkenti a halálfélelmet. Ez abban az esetben is érvényes, ha kedven macinkat öleljük magunkhoz.

Jó hatással van a szívműködésre és csökkenti a stresszt: ha megölelünk valakit, az melegítheti szívünket, de ugyanakkor orvosilag is bizonyított, hogy segíti a szívműködést. Egy 20-másodperces ölelés képes csökkenteni a stressz káros hatását, a vérnyomás-emelkedést és a szívfrekvencia növekedést. Csökkenti a szívbetegség kockázatát és erősíti az immunrendszert.

Felnőtt- és idős korban fokozódnak a pozitív hatása: az Ohio-i Egyetem kutatása szerint az ölelés és a fizikai érintés jótékony hatásai a kor előrehaladtával fokozódnak. Tanulmányok igazolják, hogy az időskori egyedüllét kedvez a depresszió kialakulásának, ezért mindenképpen jó, ha van a közelünkben valaki, akit megölelhetünk, és aki megölel.

 

A sokat ölelgetett gyerekekből nyugodt, jó kedélyű felnőttek válnak: különösképp nem szükséges hangsúlyozni a gyerekkori ölelgetés, babusgatás előnyeit. A mellett, hogy kifejezzük gyerekeink iránt érzett érzelmeinket, egyúttal a stresszhatást is csökkentjük. Az Emory Egyetem patkányokon végzett kutatásából kiderült, hogy a rágcsálók stressz-szintje jelentősen csökkent érintés hatására, különösen a korai életszakaszban. A kutatók szerint ugyanez az emberekre is igaz, azaz a stresszkezelés egyrészt az emberi természettől, másrészt a neveléstől függ.

Forrás: http://tudnodkell.info/7-ok-hogy-tobb-olelest-adj/

Ezt a cikket eddig 2663 ember olvasta el.

Ajánlott bejegyzések

Így győzd le az...

Mi voltál előző életedben?...

Három hiba, amiért nem...

Pozitív szótár – Minden...

Napi pozitív

Nem számít, milyen lassan mész, amíg nem állsz meg.

Confucius

Jó szívvel ajánljuk