Napi pozitív

Álmodozni csodálatos dolog. Annál csak egyetlen jobb dolog van. Tenni valamit az álmainkért, hogy megvalósuljanak. Nógrádi Gábor

Szepes Mária tanácsai nőknek: hogyan tartsuk meg párunkat!

Szepes Mária tanácsai a bölcs, megtartó asszonyi jelenlétről a párkapcsolatban:

 

"Egy jól felkészült, élettársa természetét figyelő, hangulatait megérző, szokásait elfogadó, érdeklődéseit megosztó, „anya-asszonynak" nincs ellenfele. Még akkor sem, ha fel-felbukkan egy agresszív, fiatalabb, talán csinosabb vetélytárs néha. Mert bizony a férfipotencia labilitása miatt számolni kell ilyesfajta poligámiával, amely annyiféle, ahány férfi él a földön.


Ilyenkor kell elővenni azt a bizonyos ősi tehetséget, amely az erősebb, türelmesebb, megértőbb asszonyt teszi győztessé a másik, saját jelmezeit, álarcait bevető nő felett. Mert az ellenfelet sohasem szabad lebecsülni. Az is elszánt. Annak is van „tüzérsége". Támad. Feltétlenül eljut bizonyos kezdeti sikerekhez.


A veszélyeztetett élettárs azonban birtokon belül várakozik a sokféle szállal védett erődben. S ilyenkor nem szabad hibákat elkövetni. Türelmetlenség? Kérdőre vonás? Zokogó jelenetek? Szemrehányások? Szó sem lehet róla. Észre sem szabad vennie partnere némileg elmebajos viselkedését, magyarázkodásait, esetleg provokációit a
veszekedésekre, hogy saját bűntudatát enyhítse vele.

„Egy kézzel nem lehet tapsolni" - mondja egy ősi kínai közmondás, * férfi hízeleg, ajándékot hoz, az asszony ne mulassza el kifejezni háláját érte. Rúzsfoltok ingen, gatyán, más színű hajszál, illat a kabáton? Ugyan. Ki lehet mosni, le lehet kefélni.


Persze, az is igen téves módszer lenne, ha néma mártírarccal csinálná mindezt. Persze, hogy fáj.  De a fájdalmat át lehet változtatni erővé, mint a szülőfájásokat. Eljött az ellentámadás ideje a tüzelő vetélytárs ellen? Erről sincs szó.

Új jelmezre, maszkra, a másik előtt teljesen érthetetlen, magatartás-változtatásra van szükség, ami mellett szelíden, de határozottan ki kell tartani. Könnyek? Nincsenek. Mogorvaság? Dehogy. Fokozott derűs kedvesség. Fáradt gubbasztás otthon? Mi értelme volna? Saját út, saját szórakozás, beszámolás nélkül. Kiszolgálni a másikat? Itt-ott. De el is maradhat.

Hogy miért?

Nincs magyarázat, rejtélyes, titkot őrző, hallgatag boldogság. Merengő szórakozottság. Na és persze új frizura. Új illat. Esetleg más hajszín. A régi, unt rongyok helyett kis változtatással némileg színesebb öltözék.

Egy-egy telefoncsengés. Ha a másik veszi fel a kagylót, nem szól bele senki. Vagy ha ő maga, zavart hallgatás után azt mondja: „Tévedés volt."

Gyakoribb tusolás, felfrissített „make-up" minden induláshoz. Fáradt, kicsit kócos hazaérkezés félregombolt kötött kabáttal.

Ágybabújás, hátatfordító alvás. Kérdőrevonáskor ámult, ártatlan pillantás. Hogy megváltozott volna? Ő ugyan nem. Éli a maga életét. És így tovább számtalan változatban.

A jó megfigyelő asszony a partnere tüneteiből pontosan kikövetkezteti:izgalmas, szeszélyes, nimfomániás bestiáról, önsajnáltató, gyámoltalan Baby Dollról van-e szó ellenfélként, vagy hűséges kutyaszemmel a felsőbbrendű „teremtés koronájára" felbámuló, rajongva a lábánál ülő, szavait mámorosán szürcsölő keleti rabszolganőről, s kelléktárából aszerint választja ki e gócból kivont ellenszerét.

Arrólsem kell tudomást vennie, ha a párja nyugtalanná válik, mert az a legtöbb esetben kényelemszerető s kezdi unni a titkos találkatársak egyre nyíltabb, hisztérikusabb követeléseit, szemrehányásait s a bujkálást. De párjának viselkedése és esetleges elvesztése is aggasztja. Megint észreveszi, hogy akivel annyi éve él együtt, nő.

Sőt új nő. Más. Nem unalmas, félresodorható, megszokott tárgy. Olyan valaki, aki talán másnak is kell. Aki megcsalhatja, még el is hagyhatja. Nem arról van szó, hogy feltétlenül megcsalja valaki hűtlenkedő társát. Vannak szövetséges barátnők, barátok, sőt talán hódolók is, akikkel nem kell lefeküdni, de arra megfelelők és kellemesek, hogy szórakozásai kísérőivé legyenek. Sőt. Ha a másik nő erősebbnek bizonyul s maga alá gyűri kan-zsákmányát, neki is van hátvédje.

Ebben az esetben azonban nem tanácsos visszafogadni az esetleg mea culpázó, kicsapongó társat, akinek gyöngesége, karakterhibája nyilvánvaló. Ne kételkedjék benne, hogy valamelyik rámenős némber szabad koncává válik megint.


Van azonban egy másik módja az asszonynak, ha nincs a „sikeresebb nőstény" szerepéhez kedve, s már nem eléggé fiatal. „Madame X" jelmezében képezze át magát egy olyan hobbija területén, amelyhez tehetsége van. Tanuljon nyelvet. Szerezzen képesítést, keressen értékes társaságot. Otthoni kört is teremthet magának. Zenéljenek, tartsanak felolvasást piknik alapon. Sok a magányos ember. Csalhatatlan módszer, ha valaki meghallgatja őket és kizárólag róluk beszél nekik. Egy szót sem önmagáról.

 


Nyugodtan teheti. Észre sem veszik. Ez azért vezethet kitűnő eredményekhez, mert mialatt a magányos önsajnáló problémáit segítjük megoldani, a magunk bajáról megfeledkezünk, sőt gyógyulunk tőle. Azonkívül a másik lényébe való személytelen belevetülésünk komoly sikerélményeket és hálás, őszinte barátságokat érlel. 

 Szepes Mária: A mindennapi élet mágiája, Édesvíz Kiadó

Címkép: spiritualis.network.hu

 

 

 

Forrás: Facebook

Ezt a cikket eddig 16536 ember olvasta el.

Ajánlott bejegyzések

Így szabadulj meg a...

Ez történik ha egy hónapig...

Amit eddig nem tudtunk a...

11 praktikus ötlet a só...

Napi pozitív

Álmodozni csodálatos dolog. Annál csak egyetlen jobb dolog van. Tenni valamit az álmainkért, hogy megvalósuljanak.

Nógrádi Gábor

Jó szívvel ajánljuk