Napi pozitív

Ne halogass...! Ne akadékoskodj! Ne kételkedj! Ha ott a lehetőség, az impulzus, az ösztönös késztetés, cselekedj! Ez a feladatod. Joe Vitale

5 étel, amellyel megőrizhető a szív egészsége

A szív- és érrendszeri megbetegedések jelentős hányada összefüggésben áll a táplálkozással. Összeszedtük azt az öt élelmiszert, amelynek gyakran az asztalra kellene kerülni a szív vitalitásának megőrzése érdekében.

 

Nézzük tehát az egészséges étkeket, amelyek nem csak azért fontosak, mert jót tesznek a szervezetünknek, hanem azért is, mert viszonylag könnyen elérhetők, azaz reálisan lehet velük számolni a mindennapi menüsorban.

 

Csonthéjasok

A csonthéjas magvak - mogyoróban, mandulában és dióban - tobzódnak a szervezetünkre jótékony hatást gyakorló vitaminokban, ásványi anyagokban. Már egy maréknyi dió elfogyasztása is csökkenti a koleszterinszintet, és óvja az artériákat a gyulladástól. A benne található omega-3 zsírsavak nem csak a szívünknek, de az agyunknak is rendkívül hasznosak. A mogyoró magas rosttartalommal és telítetlen zsírsavakkal szintén elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak. Kutatásokkal igazolták, hogy a diófélék legalább heti ötszöri fogyasztása 30 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

 

Olívaolaj

Az olívaolaj rendkívül gazdag esszenciális zsírsavakban, amelyek segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Antioxidáns-tartalma védi a szívet és az ereket, és mivel főként telítetlen zsírsavakat tartalmaz, a koleszterinszintre is jótékony hatással van. Az extra szűz olívaolajat hidegen sajtolják, közvetlenül a szüretelés után. Salátákhoz, párolt zöldségekhez, sajtokhoz jól illik, s ez a legegészségesebb választás!

 

Lazac

A rendszeres halfogyasztás segíti a szív egészséges működését. Azokban a populációkban, ahol az étrend jelentős részét a halból készült fogások teszik ki (például az eszkimók között vagy Japánban) kifejezetten alacsony a szívbetegségek előfordulása. A lazac húsa kiemelkedő fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-forrás, legfontosabb egészségvédő tápanyaga azonban az omega-3 zsírsav, amely a szívműködés mellett a vérnyomásra is jótékony hatással van. Jellegzetes rózsaszín színét az astaxantin festékanyag adja, amely az immunrendszert serkenti.

 

Vörösbor

A vörösbor szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását elsősorban a rezveratrolnak tulajdonítják. Ez, a polifenolok közé tartozó vegyület elsősorban a vörös szőlőben található, de tartalmazza az étcsokoládé és a mogyoró is. Ez a vegyület védi meg a növényt a fertőzésektől, a szervezetre pedig gyulladáscsökkentőként hat. Növeli a "jó koleszterin", vagyis a HDL arányát, így védi az érfalakat, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Vigyázat: túlzásba vinni a vörösbor fogyasztását sem szabad, de nagy esetszámú vizsgálatokkal bizonyították, hogy napi 1,5-2 dl bor 15 százalékkal csökkenti a szívinfarktus rizikóját.

 

Narancs

Nem csupán kiváló C-vitamin forrás a narancs, de a gerezdek között húzódó hártyája pektint tartalmaz. Ez a vízben oldható rost gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, az érelmeszesedés és az epekőképződés megelőzésében is igen hatásos. Ez azonban kifacsarva nem jut a szervezetünkbe, így a teljes gyümölcsöt érdemes megenni az egészséges hatás maximalizálásáért. A rendszeres narancsfogyasztás csökkentheti a vérnyomást is.

 

Forrás: hazipatika.com

Forrás:

Ezt a cikket eddig 1340 ember olvasta el.

Ajánlott bejegyzések

Mindenre gyógyír, csak a...

Nagyszüleink intelmei - Kivel...

10 lelki jó tanács

Gazdag akarsz lenni? – Így...

Napi pozitív

Ne halogass...! Ne akadékoskodj! Ne kételkedj! Ha ott a lehetőség, az impulzus, az ösztönös késztetés, cselekedj! Ez a feladatod.

Joe Vitale

Jó szívvel ajánljuk