Napi pozitív

A dolgok elkezdenek tökéletesen elrendeződni, ha arra koncentrálunk, amit akarunk. Paulo Coelho

Gyógyulj a színek erejével!

A színterápia gyökerei egészen Atlantiszig nyúlnak vissza. Frank Alper által vezetett atlantiszi kutatások szerint, az atlantisziak használták a fényt és a színeket a gyógyászatban. Úgy tartják, hogy Atlantisz kör alakú szentélyeiben  kamrákat alakítottak ki, melyekben az embereket a napfény és kristályok segítségével gyógyították.Már az ókori görögök és egyiptomiak is használták a napfényt saját maguk gyógyítására. A nap sugarai azok, amelyek a létező összes színt tartalmazzák és gyógyító hatással vannak az emberek testére és lelkére.

 

 

A huszadik század elején a színek vizsgálatába kezdett az okkultista, filozófus, tanár és vallási vezető Rudolf Steiner is, akinek meggyőződése volt, hogy a szín egy létező entitás, és hogy a színeknek speciális spirituális jelentősége van.  Matematikai alakzatokhoz kapcsolata a színeket, mert úgy vélte, a forma felerősíti a színek gyógyító hatását.

A különböző színek gyógyereje:

Vörös:

Lehet az élet és a halál jele; mindkét esetben a vérrel asszociálható. A vágy a libidó színe és a szeretet, a szerelem, a szenvedély kifejezője Erő-, tűz- és hatalom-jelképként is szerepel. A zsidó és keresztény hagyományban a komolyság, a fenség színe. Hatása a szervezetre: aktivizál, élénkít, lendületesebbé, intenzívvé tesz.

Mire jó? 

Növeli a testhőmérsékletet, ösztönzi a vérkeringést, segíti az adrenalin képzést.
Csökkenti a fáradtság érzését, krónikus betegségeket old fel.
Vérszegénység, vastagbélgyulladás, krónikus megfázás, ízületi-gyulladás, depresszió esetén alkalmazható.
Túlzott mértékben agressziót, türelmetlenséget okozhat.

Narancs:

Átmeneti szín a piros és a sárga között; a szellem és a libidó egyensúlyát jelképezi. Szimbolikus jelentősséggel bír, hiszen Kínában és Japánban a szeretet és a boldogság színe. A buddhista szerzetesek ruhájának színeként a láng, a megvilágosodás fénye, az isteni szeretet kinyilatkoztatása. A zsidó hagyományban a ragyogás és a pompa színe. Hatása a szervezetre: élénkít, felmelegít, derűssé tesz.

Mire jó? 

Emésztési zavarokra hat, depresszió ellen ajánlott,
erősíti az immunrendszert.
Kedvezően befolyásolja a lép, vese, epe működését. Jótékonyan hat az ivarmirigyekre és a nemi működésre, erősíti a méhet.

Sárga:

A fény jelképe. A hit, a jóság, az intellektus színe. A buddhizmusban a lemondás, a vágytalanság, az alázatosság, a szerzetesek színe. Kínában a Föld, a középpont színe. Eredetileg császári szín volt, és csak annak volt szabad sárga ruhát viselnie, aki a császári családhoz tartozott, később már csak az előkelőség kifejezője lett. A keresztény hagyományban lehet: a szentség, az igazság kifejezője, ugyanakkor a sötét sárga az eretnekség, az árulás színe. Hatása a szervezetre: erősít, felold, felderít.

Mire jó?

Az emésztési folyamatokat irányítja, erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása hányingert okozhat. Kedvezően hat a májra, az idegrendszerre, a bőrre.

Zöld:

 A természet színe. A színskála "közepén" áll, kiegészítő színe a piros. Mivel a kék és a sárga elegye, jelöli egyben a színek hármasságát. Ebből adódik többértékűsége is, hiszen lehet: a fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás az átmenetiség, a féltékenység kifejezője. A kereszténységben a halhatatlanság, a feltámadás színe. Az iszlám hagyományban a Prófétára és a Paradicsom ígéretére utal. Hatása a szervezetre: kiegyensúlyoz, feloldja a feszültéséget, megnyugtat.

Mire jó? 

Harmóniateremtő hatású.
Javasolt szívbetegségek, megfázások, fejfájások, szembetegségek, fekélyek, érrendszeri megbetegedések esetén, valamint az idegrendszer harmonizálására ajánlott.

Kék:

Az égbolt, a tenger színe, a végtelenség szimbóluma. Az égi istenekre utalva az emberfeletti, mennyei hatalom kifejezője, ebben az értelemben a földi szenvedélyeket jelző vörös ellentéte. A keresztény szimbolikában az angyalok, valamint Szűz Mária színe. Hatása a szervezetre: megnyugtat, fékez, koncentrálásra késztet, hűt.

Mire jó?

Összehúzó, fertőtlenítő, hűtő hatású.
Magas vérnyomás, gyulladások, fertőzések, pajzsmirigy és torok betegségek, hörghurut és tüdőbetegségek, égések, csípések, magas láz ellen hatásos.
Nyugtató hatású.
Idegrendszeri zavarokra, asztmára, gyomortisztításra javasolt.

 

Fehér:

A tisztaság, a béke és a remény, valamint az önuralom, az elmélyülés és a transzcendencia színe. Gátolja a gondolatok szabad szárnyalását, ezért érdemes kerülni a túl sok fehéret.

Mire jó?

A koronacsakrán keresztül az agykéreg, az agyalapi mirigy, a koponya és a szemek egészséges működését támogatja.

Rózsaszín

A szerelem és a szeretet színe, mely csökkenti a feszültséget, kimerültséget, és javítja az önbecsülést. Serkenti az orgazmuskészséget. Segít, hogy megszabadulhassunk belső görcseinktől és a túlzott kötelezettségektől. A rózsaszín nyugtató hatással van a testre. Ez a szín még az izmokat is ellazítja.

Mire jó?

Erősíti a szív-és keringési rendszert, a tüdőt, a mellkast és a háti csigolyákat. Nyugtató hatását felhasználják a börtönökben, az elvonókúrákon és az elmegyógyintézetekben is.

 

Sándor Judit

Forrás: -

Ezt a cikket eddig 3069 ember olvasta el.

Ajánlott bejegyzések

A migrén természetes...

Szabó Gyuri bácsi ötszáz...

Nagy Angyalhoroszkóp: nézd...

Vonzd be a sikert és...

Napi pozitív

A dolgok elkezdenek tökéletesen elrendeződni, ha arra koncentrálunk, amit akarunk.

Paulo Coelho

Jó szívvel ajánljuk