Napi pozitív

Vannak dolgok az életben, amikért érdemes a végsőkig harcolni. Paulo Coelho

A Namaste jelentése és kézgesztusa

"A bennem lakozó Isten köszönti a benned élő Istent!" tisztelgés, a Namaste misztikus mudra-aktusa ősidőktől fogva minden ember egyenlőségét fejezi ki.

 

Az összeérintett bal és jobb kéz a kozmosz ötrétű alapszerkezetét mutatja. A bal kéz ujjai az öt érzékszervet, a jobb kéz ujjai az 5 tanmátrát (érzékelési lehetőséget) szimbolizálják. Namaste ráirányítja a figyelmet arra, hogy minden emberi cselekvésnek összhangban kell lennie az univerzum legfontosabb törvényeivel. Ezek:

 

 

 

 

 

 

A legjelentéktelenebb és legparányibb lénynek is add meg azt, amit a legnagyobbaknak: a hálát, a tiszteletet, a szeretetet és a dicséretet. Így lehetsz egyenlő Isteni Önvalóddal!

Add meg a tiszteletet az idősnek, az igazat a veled egykorúnak és a bizalmat a fiataloknak!

Egy dolog kell az Istennel, társaiddal és önmagaddal való kapcsolattartáshoz: a szeretet. A szeretetért kell a legmélyebbre hajolni, alázattal, mindannyiunknak; együtt kell felemelnünk egymást!

 

Az öt ujj az ember-pentagramma, a mikrokozmosz, az öt elem koncentrációja, az egész fizikai test térképe, de a magasabb világoké is.

A kínai és a zsidó bölcsek egyöntetűen állították, hogy a 10 ujj össze van kapcsolva a szívvel.

Kínában a Namaste a férfi és női elvek egyesülését, 2 ember (férj és feleség) földi megnyilvánulásának legmagasabb unióját, legszentebb teljességét, legfelsőbb harmóniáját fejezi ki, egyszersmind az egyensúly fenntartásának rejtélyét, amely az örök boldogság, az egészség, a harmónia, a béke és a jóság félisteni teljesség-állapotaiban manifesztálódik.

A leghétköznapibb értelemben a Namaste gesztusa olyan szociális tranzakciót jelképez, amelyben a harmonikus kapcsolatok, a kommunikáció különleges szociális, érzelmi és szellemi értékei mellett a jókívánság, a másik iránti tisztelet és az elvárás nélküli adás jelennek meg. Ezek:

Amid van, a rászorulónak add, s neked még több adatik, hogy újra adhass, s még akkor is gazdagabb leszel, ha mindent másnak adsz!

Segíts mindenkin, s akkor a tudás, a természet, a gazdagság, a törvény, a tekintély a lábad előtt hever. Ekkor mindenki istenként tisztel, mert ilyen ember az Isten.

 

A Namaste misztikus mudrája (Anjali-mudra, Namaskara-mudra néven ismert) az istentiszteletnek, az imának az egyetemes szimbóluma. Szerte a világban használják a jógagyakorlatok megkezdése előtt. Különböző kultúrákban és spirituális hagyományokban is felbukkan a szentek és a bölcsek ábrázolásán. Kétkezes tánc-mudraként is találkozhatunk vele.

 

A kéztartást legtöbbször meghajolva végzik, ezzel is kifejezve az istenség előtti alázatot. Anjali szanszkrit szó; azt jelenti: felajánlani vagy tisztelni (annak a pillanatnak a megünneplése, amikor megpillantjuk a másik lényt, és a kéztartással fejezzük ki a benne élő Isten iránti tiszteletünket. Jelentése: barát üdvözlése – mellkas előtt; ajándék megköszönése – archoz közel tartva; hódolat az istenségek előtt – fej előtt végezve; alázat, tisztelet, istenimádat, becsület jele. Az összeérintett ujjakat (és tenyereket) a mellkas előtt a (szívközpontnál) kell tartani (de lehet a 3.szem előtt is). Ez a kéztartás úgy konfigurálja az ember energiaszerkezetét, hogy megkönnyítse az erők cseréjét a mikro- és makrokozmikus világok között. 5-10 percig tartva a mudrát érezni, ahogy az energia növekedik a kezek területén, majd lassan terjed a karokig és a test többi pontjáig. Ez a mudra egy automatikus választ indít el az idegrendszerből, ami a végtagok és a test szokatlan mozgásaival végződik.

Testi hatása:A szívcsakra előtt összeérintett tenyér csökkenti a szorongást és a stresszt; kiegyensúlyozza az agyféltekéket, egyensúlyba hozza a testi energiákat, harmonizálja az ember biomagnetikus mezőjét, testi-lelki-szellemi harmonizáló, energetizáló; enyhíti a mentális problémákat, ellazítja a testet, és megemeli az egyén tudatszintjét. Elősegíti a relaxációt, enyhíti a fájdalmat és csökkenti a szorongást.

Lelki hatása:kiegyensúlyozottá, kedvessé, békéssé, erőszakmentessé, vallásossá, boldoggá, udvariassá, mások iránt nyitottá, segítőkésszé tesz; harmónia, érzelmi és mentális egyensúly, megkönnyíti a befelé tekintést, megteremti a békét, a vallásos érzületet, a hálát.  

Mentális hatása: kiegyensúlyozza a szellemi energiákat, lecsendesíti az elmét, koncentráltságot ad.

Késmárki László:Önfejlesztő kéztartások Ankh Kiadó 2016.

 

Késmárki László:Gyógyító kéztartások II. Ankh Kiadó 2016.

Forrás: Késmárki László:Gyógyító kéztartások II. Ankh Kiadó 2016.

Ezt a cikket eddig 11833 ember olvasta el.

Ajánlott bejegyzések

10 természetes szépítőszer...

Egy nagyobb hatalomban...

Szent Mihály Arkangyal Imája

6 ősi tanítás, amelyek...

Napi pozitív

Vannak dolgok az életben, amikért érdemes a végsőkig harcolni.

Paulo Coelho

Jó szívvel ajánljuk