Napi idézet

Felelős vagy a gondolataidért, mert a képzelőerőddel is teremthetsz vagy rombolhatsz, élhetsz vagy visszaélhetsz! Bagdy Emőke

A bűntudat elengedése

''Van egy jó kis trükk, amit az emberek a rossz kapcsolatokban szoktak bevetni - mondta egy gyógyulófélben lévő asszony. - A másik valami helytelen dolgot tesz, aztán addig áll ott azzal a szerencsétlen képével, amíg én érzem magam bűnösnek, és én kérek tőle bocsánatot.''

 

 

El kell engednünk végre a bűntudatot! Legtöbbször nem is a mi problémánk az, ami bűntudatot ébreszt. Valaki más viselkedik helytelenül. Vagy áthágja a határainkat. Megkérdőjelezzük a viselkedését, mire ő dühbe gurul, és védekezni kezd. És már mi érzünk bűntudatot. 

A bűntudat megakadályozhatja, hogy meghúzzuk azokat a határokat, amelyek mi és mások valódi érdekeit képviselnék. A bűntudat meggátolhat abban, hogy megóvjuk integritásunkat. 

Nem szabad, hogy mások arra számítsanak, mi mindig bűntudatot fogunk érezni.

Nem szabad, hogy a bűntudat irányítson minket, akár van rá okunk, akár nincs.

Át kell törnünk a bűntudat korlátain.

Menj ki! Törj át!

Nem vagy hibás, se bolond, és helyesen gondolkozol. Jogod van a határok kijelöléséhez, és ragaszkodhatsz ahhoz, hogy mások tiszteletben tartsák. 

Saját problémáidat különválaszthatod másokétól. Hagyd, hogy a másik megtapasztalja saját viselkedésének következményeit, beleértve a bűntudatot!

 

Ma elengedem kisebb-nagyobb bűntudataimat. A fény és a szeretet az én oldalamon áll.

Melody Beattie

Forrás:

Ezt a cikket eddig 5143 ember olvasta el.

Ajánlott bejegyzések

Az apa első randija...

Charlie Chaplin bölcsessége...

Hogyan ismerheted fel, ha...

Amikor az élet taszít egyet...

Napi pozitív

Felelős vagy a gondolataidért, mert a képzelőerőddel is teremthetsz vagy rombolhatsz, élhetsz vagy visszaélhetsz!

Bagdy Emőke

Jó szívvel ajánljuk