Napi idézet

Ahol szeretet van, ott nincs átverés. Albert Einstein

10 egészségtelennek hitt étel, ami egészséges

Számos helyen olvashatjuk, hogy a kávé, a tojás, a kókuszolaj mennyire egészségtelen, de most tiszta vizet öntünk a pohárba.

 

Itt az idő, hogy leszokjunk a feldolgozott ételekről és elkezdjünk igaziakat enni: tojást, vajat, sajtot, akár mogyoróvajat - és mindent lehetőleg természetes állapotában. Arról sem szabad megfeledkeznünk azért, hogy a jó étrend egyik titka a mértékletesség is, úgyhogy mindenből csak keveset együnk. Az evés önmagában nem elég ahhoz, hogy elhízzunk: a mértéktelen evés, a mozgáshiány és a rendszertelen életmód kell mindehhez. Az alábbiakban tíz olyan ételről olvashat, amely kellő mértékkel fogyasztva kifejezetten egészséges.

Kávé. Sokszor hallhattuk már, hogy a túl sok kávétól idegesek leszünk, felpuffadunk, rossz lesz a leheletünk, előjöhet az irritábilis bélszindrómánk - ellenben ha mértékkel fogyasztjuk, a kávé kifejezetten jót tesz az idegrendszerünknek, fokozza szellemi képességeinket, sőt, szervezetünk demenciával és Alzheimer-kórral szembeni védelmét is fokozza. 

Burgonya. Az egy dolog, hogy a keményítővel teli étel átalakul glukózzá és alaposan megemeli vércukrunkat, de ugyanakkor számos más tápanyagot is tartalmaz: egy közepes méretű burgonya fedezi napi C-vitamin szükségletünk felét, B6-szükségletünk 30 százalékát és kálium-szükségletünk egynegyedét. Ezen kívül még kalcium, magnézium, foszfor, cink és B-vitaminok is találhatóak benne. A frissebb krumplinak ráadásul alacsonyabb a glikémiás indexe is, mint a kevésbé frisseknek. 

Tojás. Ideje megszeretnünk a tojást. A proteinben és hasznos zsírokban gazdag tojás ugyanis hosszú időre lakat jól minket: ideje a reggeli müzlit omlettre cserélni, mert így több energiát nyerünk.

Mogyoróvaj. A mogyoróvaj tele van fehérjékkel, magnéziummal, káliummal, E-vitaminnal, antioxidánsokkal és rostokkal. Ugyanakkor érdemes okosan választanunk, ugyanis számos márka kapható, ezek közül pedig sokban található cukor és számos más nem túl egészséges hozzávaló. 

Babkonzerv. A babkonzervnek jelentősen nagyobb nátrium-tartalma lehet a benne található folyadék miatt, úgyhogy erre érdemes figyelni: viszont gyomrunkat remek állapotban tarthatjuk a babbal annak magas fehérje- és rosttartalma miatt. 

Popcorn. Nem, nem a cukrozott és feldolgozott popcornról beszélünk, hanem a tetszés szerint ízesíthető, nem zacskóban kipattogtatott változatról, amelynek nagyon alacsony a kalóriatartalma.

Zsíros tej. A kilencvenes évek óta sulykolják belénk, hogy a sovány tej egészséges, ennek következtében egyre többen cserélték le a zsírokat szénhidrátokra, és híztak el. A zsíros tej nem egészségtelen és sokkal több tápanyag található benne, mint a sovány változatban. Könnyen eltelít, így elveszi étvágyunkat is.

Joghurt. A joghurt legnagyobb problémája az adalékanyag, a színezék és ízesítés: ideje lecserélni a sovány és cukros változatokat zsírosabb, természetes vagy görög joghurtokra. Ha nem bírjuk ki ízesítés nélkül, vágjunk bele gyümölcsöket vagy keverjük össze befőttel.

Só. A sófogyasztás egészségtelen mértékét a feldolgozott ételeknek köszönhetjük, úgyhogy kezdjünk csak rászokni arra, hogy otthon főzünk és garantáltan kevesebb sóra lesz szükségünk. Érdemes kipróbálni esetleg a himalájai kristálysót, amiben 84-féle ásványi anyag található (csak az összehasonlítás kedvéért: az asztali sóban csak négyféle van). 

Kókuszolaj. Könnyedén emészthető zsírsavakat tartalmaz, amelyek szervezetünkben zsírégető ketonokká alakulnak; emellett pedig immunrendszerünket is serkenti. Ráadásul nem is lesz kókuszízű tőle az étel, ettől sem kell tartanunk.

Forrás: hazipatika.com

Forrás:

Ezt a cikket eddig 2048 ember olvasta el.

Ajánlott bejegyzések

Holdszünetek - 2016. február

Az ősz arcai- varázslatos...

Müller Péter - Jóval...

Egy magyar férfi...

Napi pozitív

Ahol szeretet van, ott nincs átverés.

Albert Einstein

Jó szívvel ajánljuk